VG Hässleholms internationella hundutställning 2015

 

image

Nova före borstens framfart! Kolla in bakänden – det är så det ska se ut enligt rasstandarden.

Det skulle bli vår första utomhusutställning – och ja, kanske sista med tanke på dagens väder. Vi startade från Ronneby vid 7-tiden, bilen packad med liten bur, filtar, paraplyer och vaccinationsintyg. Frukost skulle ätas vid en rast-ficka. Nova var putsad och fin liksom jag. Vi ställde upp oss för lite förefotografering. Tvättade tassar och plattat hår. In med dotter, hund och svärmor i bilen. Så strax efter påfarten till E22an mörknar det, solglasen åker av och ett smatter av regn forsar runt bilen. yr.no hade FEL…. och det innebär att klädvalet för dagen är definitivt FEL. Det är starten på en blöt, kall och grymt blåsig dag. Hoppet fanns att det skulle bli det där uppehållet yr lovat med en blå himmel men det höll ca 30min sedan åkte första paraplyet upp. Nova blir kall, smutsig och är inte alls pigg efter att ha fått ligga i lilla buren ca 2 timmar för att vänta ut regnet. Nåväl, vi kom så småningom fram till domaren och jag lyfter upp Nova på bordet. Titta och klämmer och kikar lite väl länge på pälsen, – det här är bara täckhår? ja, jag borstade henne igår (glad över flera timmars slit med dusch, fön och klippning). Domare Joakim Ohlsson höjer på ögonbrynen. – Va? tänkte jag. Lyfte ner Nova som kurade ihop sig i regnet, förmodligen frusen för jag hade ju kammat bort hennes underull… visade det sig. Very Good. Ok, bra omdöme men lite tröstlöst i och med regnet. Så var det slut liksom. Hämtar kritiken, och då förstår jag: ”för dagen ingen ull i pälsen”. Jag har borstat bort vår utställning xD – man kan alltså borsta för mycket. Och lite efterklokt sådär har jag nu tittat på SKK:s reglemente Sheltie päls:

Shetland sheepdog skall ha s.k. dubbel päls. Täckhåret skall vara långt, rakt med grov struktur. Underullen skall vara mjuk, kort och tät. På hals och bröst skall pälsen vara mycket riklig och bilda man och krås. Frambenen skall ha rikliga fanor. Ovanför hasen skall bakbenens vara rikligt pälsbeklädda, men nedanför hasleden skall pälsen vara tämligen kort. Även ansiktet skall ha kort päls. Pälsen skall vara anpassad till kroppen och varken dominera eller dölja kroppsformen. Helt korthåriga hundar är absolut inte önskvärda.

 

 

image

Nova – för mycket trimning, vi vill se en fluffigare hund till nästa gång ;D

image

2015-05-17 Hässleholms internationella utställning ring 23. Shetland Sheepdog domare Joakim Ohlsson.

image

Kallt, blåsigt och regn. Memo till alla som ska på utomhusutställningar: ta med vattentäta skor, varma kläder och en termos med het dryck. Gärna ett utställningstält med golv.

image